Certified Personal Trainer and Nutritionist

Interview with Magasin Solna

December 22, 2012 / Blog
Interview with Magasin Solna

Christy Bacon är träningsexperten som styrketränar sex dagar i veckan och som älskar att lära andra hur man håller sig i form. Vi på Magasin Solna har träffat den vältränade amerikanskan i en “svettig” intervju.

För Christy Bacon är träningslokalen som ett andra vardagsrum. Varje morgon tar hon cykeln till sitt lokala gym för att styrketräna. Sedan åker hon till basketträningen med Solna Vikings och håller igång några timmar innan hon återvänder till gymmet för att jobba som personlig tränare. Sex dagar i veckan. Förutom att slipa på sin egen form gillar hon att motivera andra att hålla sig i trim.

– Ser jag någon som behöver hjälp eller vill komma igång med ett program så är jag där. Jag tycker det är roligt att visa att även nybörjare kan styrketräna och lyfta vikter, det är inte så svårt. Kvinnor kan göra det lika bra som män, det är roligt att inspirera dem att nå sina mål, jag har en passion för det helt enkelt.

Christy Bacon är från Colorado i USA och kom till Sverige på grund av basketen. Efter att ha spelat i ett collegelag ville hon fortsätta och fick genom en svensk lagkompis kontakt med en klubb i Umeå 2003. Därefter blev det spel i Luleå Basket i tre säsonger innan hon flyttade till Stockholm och flerfaldiga svenska mästarna Solna Vikings.

Att kombinera basketspelandet med att vara personlig tränare föll sig naturligt.

– När jag gick på college var mitt första mål att bli specialtränare för andra idrottsmän och kvinnor. Men när jag kom till Sverige märkte jag att det inte var så stort här, så då var det naturligaste att bli personlig tränare. En idrottsman tränar här runt fyra timmar om dagen och har sen ganska mycket övrig tid. Jag ville använda den till att hjälpa andra och lära ut nya träningssätt, det passade bra ihop med basketen.

Nu är hon den i Solna Vikings som spenderar mest tid på gymmet, lyfter tyngst och som har armar i kroppsbyggar-nivå. Men hon tycker inte att svenskar är dåliga på att träna.

– Svenskar håller sig i mycket bättre form än amerikaner. Det beror nog på att ni äter nyttigare mat och är mycket mer aktiva. Ni gör mycket mer utomhusaktiviteter på sommaren, cyklar, går eller håller igång på andra sätt.

Skulle man kunna kalla dig för träningsnörd?
– Ja, det är en bra beskrivning. Mina lagkamrater ser nog mig så, jag gillar bara att göra det. Det blir en vana, om man inte gör det får man dåligt samvete och det är inte alltid bra. Men så är det för mig efter att ha tränat i 17 år.


Christy Bacons 10 tips för att hålla sig i form

1. Prioritera tränandet. Fysisk aktivitet är det ENDA sättet att hålla din kropp ung och fräsch. Fysisk aktivitet kan också motverka sjukdomar som fetma, högt blodtryck, hög kolesterolhalt, diabetes och även cancer. Det är aldrig för sent för att börja ta hand om dig själv och din kropp.

2. Börja enkelt och utveckla tränandet stegvis. Börja inte träna avancerat för tidigt. Det kommer leda till skador och utbrändhet. Börja med promenader eller att jogga. Gå vidare till hårdare träning när du känner dig redo.

3. Hitta en motiverad träningspartner. Att ha en bra träningskompis kan göra att dina träningspass blir roliga och kan också leda till att du håller uppe motivationen. Du och din partner kommer att hålla koll varandra så att ni genomför varje pass.

4. Träna under den del av dagen som du har mest energi och motivation. Om du känner dig för trött för att träna efter jobbet, se till att få extra tid till att träna på morgonen. Var ärlig mot dig själv och avsätt tid i ditt dagliga schema för att träna på den tid som passar dig.

5. Om du behöver hjälp att planera ett träningsprogram, fråga en personlig tränare om hjälp. En personlig tränare kan hjälpa dig att komma på rätt spår med din träning, och kan ge dig ett planerat program för att hjälpa dig komma igång.

6. Om du har kort på ett gym, försök varva några gemensamma träningspass med din individuella träning. Att delta i ett gemensamt pass kan bidra med variation till din egen träning. Plus, att ha en motiverande work out-instruktör kan hjälpa dig träna hårdare än vad du gör på egen hand.

7. Gör ett medvetet val att äta nyttigare. Små ändringar i din kost kan leda till stora förbättringar i din fysik.

8. Öka vattendrickandet per dag. Att öka mängden vatten som du dricker kan öka din ämnesomsättning. Detta kan hjälpa dig att förlora de sista kilona som verkar omöjliga att bli av med. Det hjälper dig inte bara att gå ner i vikt, det tar även bort föreningar i din hud och gör att den ser yngre ut.

9. Variera alltid din träning. Att göra samma övning hela tiden kommer snabbt att bli uttråkande. Detta kan leda till att du blir omotiverad att fortsätta träna, och gör att du slutar träna helt.

10. Kom alltid ihåg att den jobbigaste delen i träningen är starten. I början av ett nytt träningsprogram kommer du att känna dig öm och kan ha svårt att motivera dig att fortsätta. Ta dig igenom denna fas! När träningen blir en vana, och du ser resultat i hur du ser ut och känner dig, så kommer du definitivt att vilja fortsätta träna i framtiden.

Jennifer represented the basketball world well today!
Share and Enjoy!